70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

01sept.09

Pe data de 1 septembrie 1939 Germania nazista invada Polonia; era inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Doua zile mai tarziu, Marea Britanie si Franta se alaturau Poloniei si declarau raboi nemtilor. Cu toate acestea cele doua puteri nu s-au implicat in lupta, lasand armata poloneza, depasita tehnic si numeric, sa fie zdrobita de catre Germania. Marea Britanie si Franta au intreprins o singura actiune militara in sprijinul Poloniei, urmata de o retragere, fapt ce a ramas in istorie sub denumirea de „razboiul ciudat”.

Pe data de 17 septembrie, URSS isi lua in primire rolul asumat prin Pactul Ribbentrop-Molotov si a invadat Polonia dinspre est. Pe 22 septembrie Polonia se declara invinsa si era impartita de Germania si URSS.

Pana in iunie 1940 Germania cucerise Polonia, Danemarca, Luxemburg, Belgia, Olanda, Norvegia si Franta. Astfel Marea Britanie ramanea sa lupte singura impotriva nazistilor.

In 1941 Germania isi incepea drumul spre cucerirea Uniunii Sovietice. Dar cum armata nazistilor nu era pregatita sa sa lupte in conditiile iernii rusesti, a fost obligata sa se retraga inainte de a ajunge la Moscova. Acesta a fost punctul de cotitura al celui de-al Doilea Raboi Mondial. Dezastrul de la Stalingrad anunta declinul Germaniei.

In decembrie 1941 japonezii ii atacau pe americani la Pearl Harbour, acestia din urma intrand si ei in razboi. Acest moment este considerat de unii istorici, adevaratul inceput al razboiului mondial, deoarece implicarea Statelor Unite l-a schimbat complet.

Pe 30 aprilie 1945, Hitler s-a sinucis, Germania capituland cateva zile mai tarziu, iar pe 6 si 9 august japonezii au primit lovitura care i-a determinat sa semneze capitularea pe 2 septembrie 1945 la bordul navei USS Missouri, acesta fiind si sfarsitul razboiului.

Bilantul a fost dramatic, al Doilea Razboi Mondial fiind cel mai sangeros si costisitor din istoria omenirii. Peste 70 de milioane de oameni au murit. Aliatii, desi au iesit invingatori, au pierdut in razboi 16 milioane de soldati si peste 45 de milioane de civili, in timp ce tarile Axei au inregistrat 8 milioane de victime in randul soldatilor si 4 milioane intre civili. In total, aproximativ 3% din populatia lumii, in acel moment. De asemenea, s-a estimat ca acest razboi a costat mai multi bani si resurse decat toate celelalte razboaie la un loc; 1000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fara a se pune la socoteala sumele cheltuite pentru reconstructia de dupa razboi.

Urmarile Razboiului au fost fara precedent. Armele nucleare, avionul cu reactie, rachetele si radarul, blitzkriegul, folosirea pe scara larga a tancurilor, submarinelor, bombardierelor si a formatiunilor de distrugatoare si tancurilor petroliere, sunt doar cateva dintre inventiile militare si noile tactici care au schimbat modul de desfasurare a conflictului.

O alta urmare importanta a razboiului a fost aparitia in 1945, a Organizatiei Natiunilor Unite. Rolul ONU a fost inca de la inceput prevenirea izbucnirii unui nou razboi, la fel de devastator ca cel de-al Doilea Razboi Mondial, si de a asigura o pace durabila.

Ne ramane decat sa speram ca un astfel de conflict nu va mai aparea niciodata, iar lumea va deveni mai buna, ceea ce e destul de greu de crezut.



No Responses Yet to “70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un comentariu